Når afhængighed fører til et misbrugscenter

15 September 2018
Anders Lundtang Hansen
image

Hvilke former for misbrug kræver behandling af afhængighed?

De fleste mennesker forbinder nok afhængighed med stoffer og alkohol, og det er da klart de komponenter, man mest hører om i medierne og som har mest synlige konsekvenser på relativt kort sigt på både kroppen og psyken.

Stoffer er netop skabt efter at skulle aktivere dopamin-centrene i hjernen, så vi bliver glade, og så kan vi pludselig ikke klare os uden den “kunstige” glæde, der har svøbt sig omkring os som en varme dyne, hvor alt føles godt: Vi er ganske enkelt blevet afhængige af den påførte glæde, der ikke kommer naturligt.

Det sindrige ved kroppens og hjernens system er, at den aktivering i dopamin-centeret kan komme af mange forskellige ting og måske i et mere afdæmpet tempo og mængde, end syntetiske stoffer kan fremkalde, men det kan stadig afstedkomme en afhængighed i kroppen.

Tilfredshedscenteret i hjernen kan få en lykkerus af alt fra at spille spil, have sex, indgå væddemål og meget, meget mere.

Det er endvidere svært at påvise, hvornår der er tale om et forbrug, og hvornår der er tale om et misbrug, hvor der er behov for behandling af afhængighed, men man kan sige, at hvis man har svært ved at få en dagligdag til at hænge sammen, og man foretrækker forbrugets element højere end de ting, man skal have ordnet i løbet af en dag, så kan der være tale om et misbrug.

Konsekvenserne af et misbrug kan være vidtrækkende fra at miste job, ægteskab og hus, fordi man forsømmer alt omkring sig, til at man sætter sit eget helbred over styr, og man kan endda selv have svært ved at se tingene ovenfra og indse, hvor galt det står til.

Hvis du selv mistænker, at du har brug for behandling af afhængighed eller kender nogen, der måske har, så tøv ikke med at gøre en forandring. Det kan redde liv.

Flere Nyheder