Tørboringer dengang versus nu

06 April 2019
Anders Lundtang Hansen
Tørboringer dengang versus nu

Når der skal laves brønde som i fortiden, så vil metoden være den, man kalder tørboring. Men der er selvfølgelig sket en gevaldig forskel på dengang og nu i forhold til, hvad man bruger af fremgangsmetode og værktøj deri.

Du vidste det nok ikke, men det var faktisk via tørboringer, at man lavede de første former for brønde, som du nok kender fra gamle landbrugsmiljøer eller billeder, hvor en gammel brønd med pumpe eller hejseværk står lidt længere væk fra selve hovedgården, hvor der så bliver hejst eller pumpet vand op.

I gamle dage gravede man jorden og det andet underlag væk med håndkraft, og man kunne aldrig helt vide sig sikker på, hvad man stødte på undervejs. Nu om dage kan man lave prøver forud for boringen, så man nogenlunde præcist ved, hvad man vil møde på ens vej ned.

Desuden kunne man heller ikke være helt sikker på, at brønden blev lige rund hele vejen med den perfekte diameter. Det afhang ofte af, hvor dygtige folk man havde med at gøre. I dag har man perfekte måleinstrumenter og værktøj, der kan lave arbejdet til perfektion.

Så længe det er gjort af uddannede fagfolk, der benytter og bruger værktøjet dertil.

Men tørboringer er som sagt stadig samme metode ved navn, men fremgangen og værktøjet er radikalt anderledes, hvor man nu kan gøre det ret så hurtigere med færre arbejdsfolk, end det ellers tidligere var muligt – og målingerne bliver også meget præcise.

Man borer virkelig dybt med tørboringer, og så bruger man det nedsunkne boringsanlæg til at trække materialerne op til overfladen, så man kan bortskaffe dem derfra end blot ved at skubbe dem i bunden og presse den op mod siderne af boringen.

Der findes andre former for boringer, men tørboring er nok den slags, man klassificerer som den oprindelige og originale form for boringsmetode til at lave brønde med.

Få den gerne foretaget af a-hoejfeldt.dk, som kender metoden tørboring – og flere – ud og ind. 

 

Flere Nyheder